Over Carola

In 2009 maakte ik voor het eerst kennis met stemexpressie bij Marius Engelbrecht in Den Haag. Ik ontdekte een wereld van klanken binnen in mij die gezongen wilden worden met hart en ziel. En dat ik met ‘klinken’ mijzelf op een heel authentieke manier kan uitdrukken. Sindsdien ervaar ik hoe bevrijdend het is te mogen zingen zonder mij te bekommeren over een goed resultaat of een zuivere klank. En dat ik  klank kan geven aan wat er in mij leeft zoals blijdschap, verlangen, pijn, liefde, vertrouwen. Stemexpressie is voor mij een prachtige manier om tot persoonlijke groei en zo tot persoonlijke bloei te komen. En het mooie is: mijn stem heb ik altijd bij me!

Door stemexpressie is mijn leven in een nieuw ritme gekomen, een nieuw soort beweging in mijzelf die natuurlijker aanvoelt. Vanuit de passie die ik voel voor de innerlijke wereld van klanken, draag ik deze graag uit in het delen ervan met anderen en het doorgeven van klank aan mensen die hun eigen wereld van klanken willen ontdekken.

Bij Marius Engelbrecht volgde ik verschillende meerdaagse cursussen: Helende Stem, Oerzang, Klink je passie, Bekkenstem, Luisteren naar je ziel en een Lente vijfdaagse. Al gauw werd duidelijk dat ik de opleiding voor stemexpressie bij Marius Engelbrecht wilde volgen. De Jaartraining sloot ik af in januari 2012, het tweede Verdiepingsjaar in januari 2013. In 2012 startte ik met het geven van workshops onder de naam Zingen vanuit je hart.

Dans
Als jong meisje zat ik op ballet, maar vanaf mijn tiende werd folkloristische dans en muziek mijn lust en mijn leven. De doorleefde liederen, de pittige ritmes, de sierlijke bewegingen en de precisie van de uitvoering was op mijn lijf geschreven. Stemexpressie bracht hierin een kentering, bij Marius Engelbrecht ontdekte ik de beweging die ontstaat van binnenuit. Niet de maat en de dansstijl bepaalden de dans maar de natuurlijke beweging in mijn lichaam zelf.
Zo kwam ik in aanraking met een heel vrije manier van dansen, De Vijf Ritmes van Gabriëlle Roth. Sinds een paar jaar volg ik cursussen bij Saryo van Lakerveld. ‘Dans je leven’, zo nodigt hij de danser uit, houdt mij in beweging om mijn levensstroom te volgen. Het geeft mij veel ruimte te ervaren de houvast van vastgestelde danspassen en choreografieën los te mogen laten en de moed te hebben uiting te geven aan mijn eigen innerlijke dans. Zo zijn dans en klank voor mij met elkaar verbonden en een nieuwe manier geworden om expressie te geven aan wie ik ben.

“Door te zingen vanuit mijn hart kan ik mij opnieuw verbinden met de stralende levensenergie die in mij stroomt.” (Carola Daum)