Stem oefening

ZOMAAR KLINKEN hoe klinkt dat?

Sinds ik met stemexpressie in aanraking kwam, nu 10 jaar geleden, heb ik ontdekt hoe fijn het is om zomaar te klinken. Door dat vaker te doen wordt dat steeds makkelijker: afstemmen op mijzelf, naar binnen toe voelen en de klank laten komen. Als een natuurlijke stroom, moeiteloos, zonder erbij na te denken de klanken als het ware ‘ontvangen en doorgeven’.

Probeer het ook eens: begin met een simpele klank die prettig is voor je keel. Voel maar de resonantie in je keel, mond en borst. En laat vandaar uit een volgende klank komen en de volgende. Haal daarbij rustig adem en ontspan daarbij je buikspieren.
Klinken kan met alleen je stem, dat doe ik ook vaak, op een rustmoment of als een soort meditatie. Vaak ook pak ik mijn kora (Afrikaanse harp) erbij. Kora helpt mij letterlijk af-stemmen, op háár klanken en op die van mij. Ik hoef er niets voor te doen, de klanken zijn er al. Ik hoef ze alleen maar te ontvangen. Op deze manier klinken voel ik me verbonden met mezelf. Dan is er alleen ‘dit moment’ en dat vind ik heerlijk.