B.L.O.G.

3 februari 2019

IN VOGELVLUCHT: Jouw stem als kompas
Sinds een paar maanden logeren er honderden spreeuwen in de hoge bomen achter ons huis. Tegen het vallen van de avond komen de vogels aangevlogen en formeren zich tot een wolk dat sierlijke patronen schildert in de lucht. Na heen en weer zwermen tussen de bomen in aangrenzende tuinen strijken ze uiteindelijk neer voor de nacht. 
De talrijke spreeuwenkolonie wordt door de takken aan het oog onttrokken maar hun levendige gekwetter hoor je tot het donker. Ik geniet intens van hun aanwezigheid want ze brengen het schaarse beetje natuur hier hoorbaar tot leven.
Vroeg in de ochtend als ik nog in de schemer zit te mediteren op het balkon wordt langzaamaan de stilte onderbroken door onrustig gefladder en gekwetter… en dan ineens… WHOESSSJJ… als een geoliede machine stijgen de spreeuwen tegelijk op in vogelvlucht. Elke dag weer een magisch moment.

Zonder BELEMMERING
Hoe doen de spreeuwen dat, in zo’n grote getale samen vliegen en plotseling van richting veranderen zonder te botsen? Is het hun natuur, hun instinct dat als een innerlijk kompas de richting aangeeft? Voor mij een voorbeeld van hoe prachtig de schepping in elkaar steekt en functioneert. Zo doen zij dat, dit is wie zij zijn, iedere spreeuw uniek en toch één. En niets dat hen daarin belemmert, ontmoedigt of tegenhoudt.

Jouw STEM in vogelvlucht
Een vriend van mij zei laatst over stemexpressie: “Het is geen zíngen, maar het is de zíel die kan vliegen met je stem.” 
Ik zag het meteen voor me hoe onze stemmen kunnen dansen door de lucht. Onze stem waarin de ziel zich vrij kan bewegen. De ziel die in het klinken zichtbaar wordt en hóórbaar wordt en tot leven komt. Zoals die wolk van spreeuwen vrij en ongebonden. Puur in alle eenvoud in haar ware natuur, ongepolijst, onbelemmerd en authentiek. Jouw ziel in vogelvlucht met je stem als innerlijk kompas.

StemMIDDAG
Zo’n ervaring wil ik je aanreiken of helpen verdiepen tijdens de workshop ‘Dieper voelen met je stem’. Voelen wat het je geeft de controle over jouw stem los te mogen laten en niet te sturen met je ‘wil’. Zo te klinken met je stem maakt je vrijer en helpt je hart te openen. Het doet je ruim en lichter voelen in je lichaam omdat het je verbindt met je levensenergie. Op deze manier kom je steeds dichter bij wat werkelijk van waarde is voor jou en wie je werkelijk bent, los van alle belemmeringen die je in jezelf tegenkomt. Uniek en toch één.

“Het klinken was één van de vele stappen op mijn pad naar zelfliefde. De klank te voelen en te worden aangeraakt door de klank tot diep in mijn buik bracht me bij een diep verdriet. Maar juist dat geeft me ruimte en voelt nu heel bevrijdend (M.)”

🎶 WORKSHOPS 🎶 Jouw STEM laten KLINKEN:

* StemMiddag: Dieper voelen met jouw stem
Zondag 24 februari 2019 van 13.00-17.00 uur

LOCATIE Casa Niraï, Van Halewijnlaan 2, 2274 TR Voorburg

PRIJS € 37,50 (NB €5,- korting als je je ook inschrijft voor serie 2: Jouw STEM laten KLINKEN, zie hieronder)

AANMELDEN graag van te voren via info@zingenvanuitjehart.nl of bel 06 3169 7372

Misschien heb je ook belangstelling voor:

Jouw STEM laten KLINKEN
* 3 ochtenden voelen met je stem
Vrijdag 22 maart + 29 maart + 5 april 2019, van 10.00-11.30 uur
* Individuele StemSessie, op afspraak

19 januari 2019

OP PAD gaan met je STEM
Vanmorgen piepte een zonnestraal de slaapkamer binnen. Het licht lonkte maar deed me niet uit bed stappen. Voor vandaag stond er klussen op het programma. Op zich prima maar zo zonde van zo’n stralende dag. Ik wilde wandelen, erop uit in de natuur en vooral: een onbekende horizon. En zo gooiden mijn lief en ik het programma om. Wat heb ik genoten van de andere paadjes en het andere uitzicht.

Toeval of SYNCHRONICITEIT
Vandaag kreeg ik een herinnering van Facebook van een post die ik deelde in 2016. Het deed mijn verlangen aanwakkeren en toegeven aan de impuls op stap te gaan. Ik vond het zo mooi om te ervaren dat wat ik TOEN schreef mezelf NU raakte, omdat het zo mooi synchroon liep met deze dag, met mijn leven en wat daarin allemaal voelbaar is en lééft:

“… het gaat om het gevoel, het verlangen waar je je mee verbindt die jou tot actie doet overgaan (…) en daarmee ook risico’s durft te nemen, omdat je voelt dat het nodig is. Vanuit dat diepe verlangen, vanuit dat Licht dat naar buiten wil, dat wil groeien, wil uitdijen, groter wil worden, dat geleefd wil worden en geliefd wil zijn…”

VERLANGEN doet leven
Soms merk je dat je energie en levenslust op een laag pitje staat. Je bent moe, wil los zijn van alles wat moet, los van dragen en verantwoordelijk zijn. Maar je leven draait onverminderd door en ongemerkt hol je er achter aan. Het vlammetje in jou wordt steeds kleiner, het plezier en genieten-van raakt zoek net als je verbinding met zingeving in jouw leven. De vaak sombere winterdagen doen daar een schepje bovenop.

Sta op zo’n moment eens wat vaker stil, zodat je kunt voelen waar je behoefte aan hebt en waar jouw verlangen naar uitgaat. Sta jezelf toe eens achterover te leunen, zelfs als je dat gisteren ook al deed. 
Maar ook: zoek eens een nieuwe horizon op. Laat je ogen dwalen over nieuwe uitzichten door gewoon op stap te gaan en een onbekend pad te nemen. In bos of duin of een straat in de stad die je anders nooit neemt. Dat prikkelt je nieuwsgierigheid en brengt je energie weer op gang. Daardoor voel je je lichter van binnen, kun je plezier voelen en zelfs weer zin krijgen de volgende stap te nemen.

STEMpaadjes
Ook met je stem kun je nieuwe paadjes ontdekken die je leiden naar andere uitzichten en veranderende horizonten. Want met Stemexpressie gaat het om beléven en voelen in plaats van moeten. Je gaat jouw eigenheid ervaren met klanken, niet door je best te doen of aan te sturen om mooi te zingen maar juist vanuit laten gebeuren. Door het resoneren van jouw stem te voelen in je lichaam en waar te nemen wat je dan ervaart.
Dat vraagt om bekende paadjes van hoe-zingen-zou-moeten-zijn, los te laten om juist zo onbekende paadjes te volgen die je dan tegenkomt. Weggetjes die ontstaan binnenin jou omdat je jezelf toestaat te ontspannen in het klinken met je stem en te voelen wat jou dat geeft. Weggetjes die gevonden worden door jouw verlangen en leiden naar jouw hart en je levensenergie.

🎶 WORKSHOPS 🎶 Jouw STEM laten KLINKEN

* 3 ochtenden voelen met je stem
Vrijdag 25 jan + 1 feb + 8 feb 2019, van 10.00-11.30 uur
* StemMiddag, dieper voelen met jouw stem
Zondag 24 feb 2019, van 13.00-17.00 uur
* Individuele StemSessie
Op afspraak

20 november 2018

Jouw STEM als WEGWIJZER
Daags nadat wij deze zomer onze logées hadden uitgezwaaid ontdekte ik een stenen torentje in onze tuin. Het ontlokte bij mij een glimlach. Even later zag ik ook een bloemetje van kiezeltjes. De volgende dag opnieuw een torentje van rivierkeitjes. Ik boog door mijn knieën om op ooghoogte een foto ervan te maken toen mij een verschil in focus opviel. Óf de keitjes kwamen scherp in beeld óf juist het landschap op de achtergrond. Dat riep de vraag in mij op: “Waar wil jij de focus op leggen Carola?” Een waardevolle vraag die ik mezelf ging stellen als dat nodig was. 
Deze stenen torentjes werden zo wegwijzertjes. Liefdevolle signalen om mij te helpen ‘her-inneren’ door de dag heen. Uitnodigingen om even stil te staan bij mijn focus van dat moment, was deze naar buiten gericht of juist naar binnen in mezelf? Legde ik de focus op wat ontbrak of wat er wèl was? Was het glas half leeg of halfvol? 
Ik vond ze mooi, die kleine stille getuigenissen van aandacht. Ik kon de zorgvuldigheid en het heimelijke plezier voelen waarmee ze werden gemaakt. Het maakte mij warm van binnen.

Klein in EENVOUD, groot in BELEVING
Mijn ogen wisten de plekjes feilloos te vinden, soms was er een torentje omver gestoten of door een regenbui uiteen gevallen. Ik voelde me een soort signalenhoedster want ik kreeg er plezier in zorg te dragen voor de steenwerkjes. Ik herbouwde de torentjes, vond nieuwe steentjes en nieuwe plekjes. Heerlijk om zo met al mijn aandacht bezig te zijn al was het maar met zo iets kleins. Ik werd erdoor geraakt, de eenvoud ervan had voor mij grote betekenis. En daarover kon ik mij weer verwonderen, vredig zijn en zo lekker ‘thuis in mezelf’.

Jouw STEM wijst de WEG
Stel jezelf een paar keer per dag de vraag: “Waar richt ik mijn focus op? Op wat me belemmert of op wat mij in beweging zet?” Sta letterlijk even stil bij die vraag en richt je aandacht naar binnen. Laat datgene wat je bezighoudt door je heengaan en voel daarbij jouw lichaam. Wat merk je op: waar zit je ademhaling, voel je je gespannen of vermoeid, heb je pijn in je lijf, ben je bedrukt of is er een gevoel van niet-weten?
Neem het waar zonder het te willen veranderen, sterker: ga er met al je aandacht naar toe en laat op je uitademing een geluid of klank komen. Dat kan een zucht zijn, een kreun of een langgerekte toon. Blijf aanwezig in je ademhaling en laat telkens opnieuw een klank komen zonder er moeite voor te doen. Je kunt daarbij je hand op je lichaam leggen als dat voor jou prettig aanvoelt. Doe dit een paar minuten. Neem dan nog eens heel bewust je lichaam waar en voel waar je focus nu ligt. Je hoeft het niet te bedenken, vertrouw op wat er als eerste in jou naar boven komt. En merk wat je volgende stap zal zijn.

17 oktober 2018

KLEUREN met je STEM 
Dit ene blad viel mij op tijdens een wandeling. De vorm was als de andere blaadjes, maar juist de kleuren èn het ritme van de vlekjes daar doorheen trokken mijn aandacht. De herfstige tinten maakten voor mij dit blad bijzonder, maakten dat ik stil bleef staan om het blad te bewonderen. Toen zag ik ook de andere bladeren. Het was of de kleuren van dit ene blad nog meer gingen spreken op dat bed van groen.

Jouw stem kan ook ‘kleuren’. Wanneer jij jouw stem de ruimte geeft waarin alles wat je voelt mag doorklinken, dan krijgt jouw stem kleur. Jouw eigen authentieke zelf schijnt dan door de klanken heen, zonder dat je daarvoor je best hoeft te doen. Zonder dat je de intentie hebt je te willen onderscheiden van de rest om uit te blinken.
‘Uitblinken’ met jouw stemkleur gebeurt vanzelf als jij jezelf toestaat te ontspannen. Toestaat om te voelen in je lijf en dat te laten horen in klanken. Toestaat om niet te durven, niet te weten hoe en toch te doen. Toestaat niet perfect te zijn en anders te klinken dan anderen. Eigenlijk precies te klinken zoals jij bent. Met jouw eigen kleur, met jouw eigen klank. 

Kom, kleur met jouw stem.

6 oktober 2018

“JA MAAR… Ik kan niet zingen!”
Deze reactie krijg ik best vaak als ik vertel over stemexpressie en de workshops die ik geef. “Jij kunt maar beter niet zingen,” wordt er tegen ze gezegd of ze vinden zelf dat ze vals zingen. En dus zingen deze mensen maar niet. Of alleen als anderen hen niet kunnen horen. Ik vind het zo jammer, want zingen maakt een stofje vrij in je lichaam wat je energie geeft en dat geeft weer een fijn gevoel.

Door alle talentenjachten op tv krijg je wellicht het gevoel dat je moet presteren om te kunnen zingen. Dat je pas je stem mag laten horen als je talent hebt. Maar zingen is toch meer dan dat: het is ook expressie geven aan hoe jíj je voelt. Dat kan in een liedje waarvan de melodie of tekst een bepaalde emotie in je wakker maakt.
Maar het kan ook simpeler. Niet wachten tot het zingen je overkomt maar je stem bewust gebruiken op momenten dat je daar zin in hebt of wanneer je het nodig hebt. Als een soort uit laatklep voor blije maar ook verdrietige, boze of vermoeide stemmingen. Op deze manier wordt zingen eigenlijk klinken.
Klank geven vanuit aandacht voor jezelf en waarnemen wat je voelt van binnen, daar schuilt een heel eigen en pure stem van jou die in het moment ontstaat en elke dag weer anders kan klinken. Zo te klinken werkt heel bevrijdend, ontspannend en verbindend. Voor stemexpressie heb je geen zangtalent nodig, maar wel de wens om met jouw stem op ontdekkingsreis te gaan.

Kom, laat jouw STEM KLINKEN.

30 september 2018

OPEN je LIJF, voelen met je stem
Met je lichaam kun je voelen. Je zintuigen zoals gehoor, smaak, reuk, zien en tastzin geven je prettige en minder prettige sensaties. Die kun je voelen in je lichaam en ze kunnen ook een bepaalde emotie in jou oproepen. Door bewust met je aandacht in je lichaam te zijn krijg je informatie over hoe je ‘in je vel zit’.

Met ‘klinken’ gebruik je je stem en kun je op nog een andere manier voelen die zelfs een laagje dieper gaat. Je kunt klanken letterlijk voelen resoneren in je lichaam. Klinken voelt aan als een soort innerlijke massage, want klanken kunnen datgene lostrillen wat zich in je lichaam heeft vastgezet. Een fysieke pijn of een emotie bijvoorbeeld.
Zo je stem laten horen helpt om je lichaam te ‘openen’: je voelt ontspanning en ervaart ruimte in jezelf. Het maakt je hart lichter en dat geeft energie. StemKlinken kan je helpen beweging te brengen in je leven daar waar het stagneert.

Ik nodig je uit nieuwsgierig te zijn naar jouw stem en al je ideeën over zingen te laten varen. Niet bezig zijn met het resultaat maar voelen wat het je geeft om juist niet je best te doen.

Reactie van een deelneemster: 
“Terug in het lijf door het maken van klanken. Gewoon de stem laten horen en voelen wat er te voelen valt.”

 

7 september 2018

GrondTOON
Het is heel lekker te ‘klinken’ op bepaalde grondtonen. Monotone, zich herhalende klanken of geluiden vormen een mooie basis voor jou om eigen klanken op mee te laten golven.

In het bijgaande korte filmpje* hoor je het zagende zingen van de cicaden. Ga lekker zitten, word stil en laat de grondtoon binnenkomen. Luister, maar vóel vooral de grondtoon… waar resoneert die in jouw lichaam? En laat dan een makkelijke klank komen die prettig is voor je keel. Blijf luisterend en voelend afstemmen op de grondtoon en laat jouw klank los. 
Durf jouw klank te herhalen, keer op keer… afstemmend op de grondtoon en je lichaam. Dat kan ook een zucht zijn of je adem hoorbaar laten gaan. Het gaat om de eenvoud van de klank, hoe jíj die beleeft. Zo te klinken zonder dat het mooi moet zijn geeft ontspanning en aanwezigheid in je lijf. Een soort yoga voor je stem.

Speel ermee. Probeer ook eens te klinken op bijvoorbeeld het ronken van een motor, het tikken van een klok, een klankschaal of trom. Heerlijk ook om zo te klinken op de eenvoudige melodie van een mantra of chakrasounds.

Enjoy ♡

* Het filmpje kun je bekijken/beluisteren op www.facebook.com/zingenvanuitjehart